Pagina's

zaterdag 5 december 2015

Honderdjarige civielarbeider W.O. I Albert Pouleyn 1893-1993

Bidprentje Albert Pouleyn 1893-1993
Bidprentje Albert Pouleyn 1893-1993
Albert Pouleyn, werd op 29 augustus 1893 te Anzegem geboren. Hij, werd zoals zoveel andere landgenoten door de Duitse overheden tijdens de Eerste Wereldoorlog opgeëist, om als civielarbeider zware werkzaamheden uit te voeren.

Sommigen vielen onder het burgerlijk bestuur. Diegenen, die onder het militair bestuur vielen, werden ofwel naar Duitsland overgebracht, ofwel werden zij aan het front tewerkgesteld of erger nog; er midden in!

Toen de oorlogsellende voorbij was, kwam Albert fel verzwakt terug. De ellende, honger en ontbering, die hij had moeten doorstaan, woog zwaar door op zijn gezondheid. Hoewel, dat hij fel verzwakt en getekend was teruggekeerd, was men van oordeel, dat Albert geen lang leven meer voor de boeg had. Maar met een immense wilskracht, kwam hij stilaan er bovenop en werd beroepshalve timmerman, die steeds naar perfectie streef.
Rouwbrief Albert Pouleyn 1893-1993
Rouwbrief Albert Pouleyn
1893-1993

Wanneer alles in gereedheid werd gebracht om zijn honderdste verjaardag te vieren, sloeg het noodlot toe binnen zijn familiegezin. Zijn jongste gehuwde zoon Jozef overleed er. Eerder had hij al meermaals voorgoed afscheid moeten nemen van zijn kinderen en ze beweend. Het was opnieuw een zware klap, die niet meer zou verwerkt worden.

Albert, die gehuwd was met Helena Debosschere, overleed er in zijn geboorteplaats op 7 december 1993 en werd 100 jaar, 3 maanden, 1 week en 1 dag oud.

Bronnen:
legerarchief Evere
Bidprentje en rouwbrief, Leondyme

Noël De Mey

Op de hoogte blijven?  Abonneer je op mijn feed.

Een reactie posten