Pagina's

donderdag 15 oktober 2015

Honderdjarige oud-strijder W.O.I Valeer Madou 1890-1993


Valeer Madou werd als zoon van Auguste en Josephine Voet op 19 juni 1860 te Ramskapelle geboren. Beroepshalve was hij een stoker. Op 9 augustus 1916 tekende hij een vrijwillige dienstverbintenis als soldaat bij de spoorwegsectie der veldbuurtspoorwegen voor de duur van de oorlog. Daar Valeer onder geen enkel voorwendsel deel uitgemaakt had van een legereenheid kon hij daar in dienst treden.

Zijn dagloon bestond destijds uit 4 oude Belgische frank met daar bovenop een dagvergoeding van nog eens 3 frank. Valeer maakte de veertiendaagse veldtocht mee, was houder van de vuurkaart, zat gedurende 28 maanden aan de frontlinies en had drie frontstrepen. Zijn functie bij de veldbuurtspoorwegen bleef Valeer uitoefenen tot 10 mei 1919.

Valeer, die gehuwd was met Bertha Rossey, bleef als gezin niet van oorlogsellende gespaard. Zijn echtgenote, die gedurende de oorlog in Frankrijk verbleef en maar pas terugkeerde nadat de oorlog voorbij was, zag alles vernield zien bij haar terugkeer. Bovendien,waren zij de wanhoop nabij, daar hun jongste zoon op 22 maart 1919 kwam te overlijden. Daarenboven werd nog een ander kind van hen door een ontploffing gekwetst daags na hun terugkeer.

Valeer, die weduwnaar geworden was, overleed op 11 maart 1993 te Koksijde en werd 102 jaar, 8 maanden, 2 weken en 6 dagen oud. Heb niet kunnen achterhalen of Valeer militaire onderscheidingen had bekomen.

Bron: Bidprentje Leondyme
Militair archief Evere
Een reactie posten