Pagina's

zondag 24 mei 2015

Honderdjarige oud-strijder W.O. I Léon Schoepen 1890-1990

Léon Schoepen, werd op 13 april 1890 te Merksem geboren. Beroepshalve was hij mekanieker. Op 4 augustus 1914 wordt Leon als soldaat-vrijwilliger bij de genietroepen ingedeeld. Hij wordt naar het front gestuurd als projecteur en ingedeeld bij de compagnie torpedisten. Op 1 september 1916 wordt Leon als sergeant-projecteur naar het Engelse Birtley-Elisabethville gestuurd, waar de Belgen meehielpen in het vervaardigen van bommen.

Op 1 maart 1917 was hij en een groep van zeven man terug actief rondom de frontlinies tot 31 januari 1919. Te Mechelen, Duffel in de Oude-God aan de Nethe en vervolgens in de 1ste linies van Pervijze en aan de IJzer was hij met zijn apparatuur bedrijvig. Zo was Léon ook getuige van de vele gevechten tegen de Duitse troepen waarbij Engelsen gefusilleerd werden.

Bidprentjes Léon Schoepen
Met zijn collega's, vertrok hij terug naar Calais via de Nederlandse grensstreek, Oostende en Duinkerke. Nadat de wapens het zwijgen werden opgelegd, werd Leon bij de militaire administratie te Brugge ingedeeld.

Léon, had gedurende 33 maanden aan het front gestreden en 20 maanden achter de linies. Als houder van de vuurkaart en vier frontstrepen werd Leon met volgende eretekens onderscheiden:

Vuurkruis
IJzermedaille
Oorlogskruis
Overwinningsmedaille aan de Oorlog 1914-1918
Herinneringsmedaille aan de Oorlog 1914-1918


Briefhoofd van Léon Schoepen, die als
mekanieker te Berchem werkzaam was.
Na de Eerste Wereldoorlog, oefende Léon zijn beroep als mekanieker verder uit. Hij, was ondertussen gehuwd met Maria-Clementina Aerts, waarvan hij weduwnaar werd. De voormalige oorlogsvrijwilliger, overleed op 19 oktober 1990 te Berchem en werd 100 jaar, 6 maanden en 6 dagen oud.  Bron: bidprentje en briefhoofd, verzameling Leondyme
Legerarchief van Evere

Mailen kan steeds naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage

Geen opmerkingen:

Een reactie posten