Pagina's

zondag 31 mei 2015

De honderdjarige Victor Iwens 1892-1994

Victor Iwens 1892-1994, hield van zingen, dansen, fietsen en was bovendien een fervent duivenliefhebber
De kranige honderdjarige
Victor Iwens
Victor Iwens, werd op 10 april 1892 in een niet alledaags landbouwersgezin van achttien kinderen te Rijmenam geboren. Negen van zijn broertjes en zusjes overleden op jonge leeftijd. Het leven van Victor stond in het teken van hard labeur. Zo reed Victor in de jaren twintig met zijn fiets gedurende acht jaar lang met een 20-tal dorpsgenoten naar het Waalse Gosselies om er in de steenkoolmijnen arbeid te verrichten.

Victor Iwens, steeds goedgeluimd in zijn rolstoel en hield ook van een rustig babbeltje met zijn medebewoners
Victor Iwens vierde zijn
eeuwfeest in "Den Olm"
Krant 13-02-1992
Op zondagnamiddag 17:00u vertrok men, om de maandagmorgen te kunnen beginnen om 06:00u en te stoppen om 18:00u. Men kwam pas terug thuis met de fiets de zaterdagavond, om eventjes uit te rusten en er de dag nadien opnieuw te vertrekken. Na die acht jaar, ging Victor werken in de betonfabriek "Gillemot" van Rijmenam, vervolgens in de pannenfabriek Van der Beken en vervolgens in de betonfabriek gelegen in O.-L.-Vrouw-Waver.

Victor die ondertussen de knepen van het vak goed onder de knie had, begon in 1930 als zelfstandige betonnen grafkelders en waterputten te vervaardigen. Tot 1960 bleef hij dit uitoefenen en liet dan zijn zaak over aan zijn neef en petekind Victor, gekend als oud-raadslid en Schepen van Bonheiden.

Victor Iwens, als 101-jarige hier midden het feestgedruis van het rust-en verzorgingstehuis "Den Olm"
Victor Iwens, die de kaap van 101 jaar
had overschreden
Een grote hobby van Victor was buiten het fietsen ook het zingen. Dit kwam vooral, omdat er veel gezongen werd toen men met de fiets richting Wallonië reed en er vele Waalse liedjes zong. Daarenboven was hij nog een fervente duivenliefhebber in hart en nieren. Bij dit laatste, diende Victor op 84-jarige leeftijd geopereerd te worden aan zijn nieren.

Rouwbrief Victor Iwens
Eenmaal terug thuis, nam Victor onmiddellijk zijn tweewieler om te kijken of hij het niet verleerd was. Hij bleef ermee rijden tot aan zijn 94ste jaar. Omstreeks 1988 nam Victor zijn intrek in het rust-en verzorgingstehuis "Den Olm" van Bonheiden.

Bidprentje Victor Iwens
Bij zijn viering als honderdjarige kreeg hij prompt de titel van ere-burger van Bonheiden.Burgemeester Jacques Morrens(1948-2014) overhandigde ook een gesigneerde foto van het koningspaar met daarbij de bijhorende felicitaties.

Victor, die in het verzorgingstehuis een graag geziene man was overleed er op 8 maart 1994. Hij, werd 101 jaar, 10 maanden, 3 weken en 5 dagen oud.

Bronnen: 
Foto, bidprentje en rouwbrief, verzameling Leondyme
Krantenartikels met referenties (R.B.M en D.P 13-02-1992), (verz.Leondyme)
Krantenfoto's met referenties ( A.B. en F.V.R), (verz.Leondyme)

Mailen kan steeds naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage

Een reactie posten