Pagina's

maandag 26 mei 2014

Willem van Bergen (1551-1609), de derde bisschop van Antwerpen

Bisschop Willem van Bergen (1551-1609), de derde bisschop van Antwerpen.Verzameling Leondyme.Na het overlijden van Torrentius, volgde Willem van Bergen hem op als derde bisschop van Antwerpen. Willem behoorde langs zijn moeders zijde tot de invloedrijke oude Antwerpse families. Zijn moeder Anna Sterck, was vrouw van "Hooftvunder", het kasteel van "Sterckxhof". Zijn vader heer van Grimbergen, behoorde tot de grote familie der Bergen's, van Bergen-op-Zoom.

Willem vervolmaakte zijn studies te Leuven en in het buitenland en werd meester in de rechten. In opdracht van Paus Gregorius XIII, werd Willem op missie gestuurd naar de bisschop van Luik in 1571. Gevolg daarvan was, dat Willem er deken werd van St.-Lambertus te Luik.

Het overlijden van Torrentius bracht met zich mee, dat hij door aartshertog Albert als kandidaat naar voor werd geschoven, als opvolger voor de bisschoppelijke stoel van Antwerpen. Wanneer zijn inhaling plaatsvond op 29 maart 1598, moest er nog steeds een regeling getroffen te worden voor de invulling van de aartsbisschoppelijke stoel van Kamerijk (3 maart 1598). Aanleiding daarvan waren eigenlijk de vele onenigheden, die er binnen het kapittel destijds heersten.

Opnieuw werd er door aartshertog Albert aan Willem van Bergen gedacht. Het kapittel legde zich er uiteindelijk bij neer en koos men voor de bisschop van Antwerpen in mei 1598. Hierdoor waren de moeilijkheden nog niet van de baan, want te Rome stelde men de gebruikte handelswijze van de aartshertog in vraag. Nuntius Frangipani wist echter alles in orde te schikken, waardoor bisschop Willem van Bergen in 1601 het Antwerps bisdom verliet. Tot aan zijn overlijden op 28 april 1609 beheerde hij het bisdom Kamerijk.

Bronnen:
Zondagsvriend 16 oktober 1932
Oud-Antwerpse portrettengalerij van Floris Prims
Noël De Mey

Geen opmerkingen:

Een reactie posten