Pagina's

woensdag 5 februari 2014

Honderdjarige oud-strijder W.O. I, Coghe Michiel-Leo 1895-2001

Oud-strijder/vuurkruiser Michiel-Leo Coghe 1895-2001. Legerarchief Evere.
Oud-strijder/vuurkruiser
Michiel-Leo Coghe 1895-2001
Foto, legerarchief Evere
Michiel Coghe, werd op 5 april 1895 te Gits geboren. Hij was de zoon van Victor en Louise Meirseman. Op 6 augustus 1915 kwam hij effectief in dienst en werd naar het opleidingscentrum nr. 5 nabij Cherbourg gestuurd en vervolgens naar Barneville in november van datzelfde jaar. Vanaf maart 1916 maakt Michiel deel uit Cavalerie-Gidsen en muteert zes maanden daarna op 14 september naar het 4de Regiment Lansiers waar hij deel uitmaakt van het 3de eskadron.

Michiel Coghe als soldaat.
Michiel-Leo Coghe
als soldaat

Bij Stuivekenskerke nabij Diksmuide leverde hij slag en raakte zelf nooit gewond. Een wederkerend probleem was de honger, dat er destijds onder de soldaten geleden werd. Daardoor sneed Michiel meermaals biefstukken uit de dijen van dode paarden.

Als soldaat 2de klas met stamnummer 1530, bleef hij gedurende 28 maanden aan het front en nog eens 13 maanden achter de linies. Op 14 oktober 1919 werd Michiel met onbepaald verlof huiswaarts gestuurd en definitief  op 1 januari 1940. Michiel, die 3 frontstrepen had en houder was van de vuurkaart, werd vereremerkt met volgende medailles:

Overwinningsmedaille 1914-1918
Herinneringsmedaille 1914-1918
Vuurkruis
Herinneringsmedaille van de Regering van Zijne majesteit Albert I


Michiel-Leo Coghe bewaart het stilzwijgen over de Eerste Wereldoorlog.
Michiel-Leo Coghe bewaart het stilzwijgen over de Eerste Wereldoorlog.


Uit zijn huwelijk met Magdalena Leenknegt werden zes kinderen geboren. Kort na de laatste bevalling overleed zijn echtgenote. Michiel trad nimmer meer in het huwelijk en leefde verder voor zijn kroostrijk gezin.

Michiel-Leo Coghe op honderdjarige leeftijd. Verzameling Leondyme
Michiel-Leo Coghe op
honderdjarige leeftijd
Verzameling LeondymePas wanneer hij 95 jaar oud geworden was, sprak Michiel over de oorlogsellende, wanneer deze op 11 november van ieder jaar werd herdacht. Op 104-jarige leeftijd zweeg hij er voorgoed over.

Michiel, overleed op 19 juni 2001 te Koekelare en werd 106 jaar, 2 maanden en 2 weken oud. Hij, was vermoedelijk de oudste Belgische oud-strijder-vuurkruiser uit Wereldoorlog I.Bidprentje, Michiel-Leo Coghe. Verzameling Leondyme
Bidprentje, Michiel-Leo Coghe. Verzameling Leondyme


Zie ook oud-strijders Paul Henrard en Jean-Baptiste Winclose, die meer dan 106 jaar oud werden.Bronnen:
Grote foto en bidprentje, verzameling Leondyme
Legerarchief Evere
Onbekende krantenartikels
Noël De Mey

Op de hoogte blijven?  Abonneer je op mijn feed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten