Pagina's

zondag 5 januari 2014

Brandweer Ekeren viert zijn honderdjarig bestaan in 1926

Het muziekkorps zet de stoet in gang.
De stoet word voorafgegaan door het
muziekkorps.
Tijdens het federaal congres, die gedurende drie dagen plaatsvond van 28 juli tot en met 1 augustus 1910 te Brussel en te Spa waren heel wat binnen-en buitenlandse brandweerkorpsen vertegenwoordigd waaronder het gemeentelijk gewapend brandweerkorps van Ekeren.
Optocht door de verschillende delegaties door de straten van Ekeren.
De stoet trekt door de straten


Dit korps bestond destijds uit 34 manschappen, bestaande uit 3 officieren, 4 onderofficieren en 27 manschappen. Het blusmateriaal bestond destijds uit een handpomp en handpomp met haspel.


De brandweer van Heist.
De brandweer van Heist
De commandant in de graad van luitenant was Laurent Van de Poel, ondersteund door zijn onderluitenanten Léopold Van Housté en Ferd. Thielemans. André Joossen in de graad van sergeant-majoor en vervolgens sergeanten Pierre Kemna, Louis De Ridder en François Wouters.

De brandweer van Wilmarsdonk met hun ouderweste handpomp.
De brandweer van Wilmarsdonk met
hun ouderwetse handpompIn 1926 vierde het zijn honderdjarig bestaan, die feestelijk zijn doorgang vond op zondag 1 augustus. Het programma vermelde:

De achterzijde van een moderne pomp.
De achterzijde van een moderne pomp
" Een godsdienstige plechtigheid om 10.00u, gevolgd door een vergadering van de Antwerpse Provinciale Bond der Brandweerkorpsen en feestmaal.
Voorzijde handpomp met vooraan rechts een klaroenblazer.
Voorzijde handpomp

In de namiddag volgde dan een optocht door de gemeente met diverse andere brandweerkorpsen, ontvangst op het gemeentehuis van de officieren en jubilarissen met uitreiking van de eretekens. Als afsluiter werd er een demonstratie van de redding-en blustechnieken".

De oefentoren
De oefentoren

De grote volkstoeloop aanschouwen de vele brandweerdelegaties met op de achtergrond de zelfgemaakte toren, die als oefening gebruikt werd.
Een sfeerbeeld tijdens de optocht. Op de achtergrond de toren,
die als oefening gebruikt werd.


Bronnen:
Ons Land van 7 augustus 1926
Fédération Royale des Corps de Sapeurs¨Pompiers de Belgique. XXIe Réunion Fédérale du 28 au 31 juillet 1910 a Bruxelles et a Spa.

Op de hoogte blijven?  Abonneer je op mijn feed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten