Pagina's

maandag 18 november 2013

Brussel, Brand Ministerie van Openbaar Onderwijs in 1947

Ministerie van Openbaar Onderwijs te Brussel in lichterlaaie in 1947Op 24 juni 1947 omstreeks 15u00  brak er brand uit in het departementsgebouw van het Ministerie van Openbaar Onderwijs. Bij het uitbreken van de brand, dat zijn oorsprong had in de kelders van het gebouw, waren er 500 ambtenaren aanwezig.

Gevaarlijke reddingen via de brandladderVia het trappenhuis verspreidde de vuurzee zich razendsnel naar de bovenliggende verdiepingen. Daardoor raakten de vluchtwegen verspert en moest men naar het dak vluchten om zich in veiligheid te brengen.

Kort na de oproep waren er 53 manschappen ter plaatse en zou deze getalsterkte oplopen naar 74 man waaronder 4 officieren onder het bevel van majoor Morand.

De reddingen zouden 45 minuten in beslag nemen. Daarbij dienden de brandweerlui enorme inspanningen en ware heldendaden te verrichten.

Talrijke slachtoffers worden geëvacueerdOndertussen waren de drie ambulancewagens volop bezig met het vervoeren van de slachtoffers. Ongeveer 150 mensen werden gered, een dertigtal werden er gewond en er vielen 18 doden te betreuren.

Brandweeropstellingen en vrijwaren van het archief in de LeuvenstraatPas nadat de reddingswerken voltooid waren, kon men uiteindelijk de ladderwagens van respectievelijk 42, 2 x 30 en van 18 meter inzetten voor de blusoperaties samen met de  6 autopompen.

Het hoogtepunt om deze immense vuurzee te overmeesteren lag tussen 16u30 en 17u00. Eventjes werd er gevreesd voor uitbreiding naar de gebouwen van het Staatsblad, maar kon tot stand worden gebracht.

Sinistere taferelen tijdens de bluswerken

Bronnen:

De Kroniek van België
Le Patriote Illustré van 6 juli 1947
Brandbestrijding in Brussel-Jean-Paul Dockx

Op de hoogte blijven?  Abonneer je op mijn feed.
Noël De Mey

Geen opmerkingen:

Een reactie posten