Pagina's

vrijdag 8 april 2011

Bruggeling sticht stad in Amerika

Laatste update: 23-04-2014

Uit Amerika werd ooit het volgende geschreven aan het 'Journal de la Société du Brabant':


Bruggeling sticht stad in Amerika. Gazette van Brugge 27-12-1883.
Bruggeling sticht stad in Amerika
Gazette van Brugge 27-12-1883
'In 't jaar 1840 vertrok een Bruggeling met zijn vrouw - ongeveer 28 jaar oud - vanuit Rotterdam naar Amerika. Zij ontscheepten te New-York en trokken naar het Westen. Onze Karel (naam ontbreekt) vond eerst werk in Iowa. Daar was hij werkzaam bij het leggen van de Burlington spoorweg.

Aan het eindpunt gekomen van deze spoorweg, bouwde de man daar een huisje voor hem en zijn jonge vrouw. Vrij vlug begon Karel te boeren en wierf al de Vlamingen uit de streek aan. Op deze manier had de Bruggeling al gauw een dorp gesticht. De naam van de stad werd gegeven aan de naam van de stichter van de stad, namelijk 'Charles City' (Karelstad) (men verwijst naar een kolonist).


Charles City
Charles City
Ten Zuiden van Karelstad, lagen wijd uitgestrekte bossen, die door Bruggeling Karel, gekapt en verder werden uitgebaat. Daar te midden van deze uitgeroeide bossen, stichtte de wakkere man de stad Waterloo, toen vermaard om de handel in het hout voor de bouw.

In 1840 doorsneed de spoorweg, Illinois de Burlington spoorweg op slechts acht mijlen afstand van Waterloo. Karel bouwde op dat punt een nieuwe stad en noemde het 'Onafhankelijkheid'. Een bezoek aan die achtbare man, bracht aan het licht dat hij de stamvader was van 84 kinderen en kleinkinderen, in de door hem drie gestichte steden verspreid. Hij bezat ook een groot fortuin. Men sprak in deze streek alleen maar Vlaams en men hoorde buiten het Vlaams geen andere taal spreken.

Bron:
Gazette van Brugge donderdag 27 december 1883
Noël De Mey

Op de hoogte blijven?  Abonneer je op mijn feed.
© Sabam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten