Pagina's

zaterdag 2 april 2011

Belgische glasblazer in Amerika ijselijk verwond

Laatste update: 02-01-2014

De Belg Fortunatus Dogn(e)aux uit Charleroi werd ooit, in Amerika het slachtoffer van een ongehoorde daad. In het begin van de zomer hadden de werknemers van de glasblazerijen te Bradford, in Pennsylvania die allen deel uitmaakten van de 'Brade Union' aan hun patroons zulke hoge eisen gesteld, dat de eigenaars er liever hun fabrieken wilden sluiten, dan de eisen in te willigen.

Wanneer een der fabrikanten besloten had om zijn fabriek terug herop te starten, nam hij arbeiders in dienst die niet tot de 'Union', behoorden en stelde aan het hoofd van zijn fabriek de voornoemde Belg aan. De gewezen werknemers van Mc Cartney, waren dan ook zeer verbitterd. Op een woensdag in augustus 1884, werden de nieuwe werkkrachten door Unionisten omringd, waarbij drie mannen konden vluchten en zich probeerden te verschansen. Dan pas begon het beleg.

Mc Cartney en een werkman konden nog in een naburige woning vluchten, maar voor de Belg
Dogn(e)aux was het te laat, hij werd door de Unionisten gevat en de ogen uitgestoken. De ongelukkige Dogn(e)aux zou waarschijnlijk zijn wonden niet overleven. Indien dit toch het geval zou zijn, dan bleef hij voor altijd blind. De vier beulen die deze onmenselijke daad hadden uitgevoerd, konden worden aangehouden. Verder werd er jacht gemakt op nog 16 andere schuldigen.

Link: http://www.humo.be/tv-tips/257205/docureeks-red-star-line

Gazette van Brugge zaterdag 16 augustus 1884
Noƫl De Mey
© Sabam

Op de hoogte blijven?  Abonneer je op mijn feed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten